Het Palmolie Probleem

Het probleem met palmolie

Ontbossing is een groot probleem; hele oerwouden worden gekapt om nieuwe plantages aan te leggen. Dit heeft veel gevolgen voor dieren, want die hebben minder plek om te leven, maar ook voor ons heeft dit consequentie.

Minder bomen betekent minder absorptie van CO2, en dat draagt bij aan het versterkt broeikaseffect en opwarming van de aarde. Dan zijn er ook nog minder bekende gevolgen van ontbossing, zoals verwoestijning en erosie. De wortels van bomen zorgen ervoor dat de grond bij elkaar blijft (waaronder de vruchtbare laag), en water langer in de grond blijft voor het naar de rivier stroomt. Zonder bomen zou de grond droog en onvruchtbaar worden, waardoor mensen minder voedsel kunnen verbouwen.

Even terug naar het begin van de alinea; oerwouden worden gekapt om plaats te maken voor nieuwe plantages. Dit zijn grotendeels palmolieplantages, want palmolie is een veelgebruikt product in voedsel, cosmetica, en zelfs in schoonmaakproducten. Ongeveer de helft van de producten in die categorie bevat palmolie, en om het nog lastiger te maken staat palmolie niet altijd als “palmolie” op de ingrediëntenlijst.

Kijk eens waar jouw producten uit bestaan. In de meeste niet-biologische pindakazen zit bijvoorbeeld gewoon “palmolie“, dus dat is makkelijk. Voor cosmetica wordt het al ingewikkelder; “stearic acid,” “SLS,” “ispropyl isostearate,” of “polysorbate-20” klinken niet bepaald als palmolie, maar dat kan wel het geval zijn. Kijk hier voor een lijst met ingrediënten die palmolie (kunnen) bevatten.

Het is natuurlijk onmogelijk om alle palmolie producten direct te verbannen, maar er bestaan wel alternatieven. Bioproducten zijn vaak zonder palmolie, maar lang niet altijd dus doe altijd eerst zelf onderzoek! Om je op weg te helpen is hier een lijst met mogelijke alternatieven. Zelf ben ik een fan van pindakaas van het merk PUUR. Deze pindakaas is eigenlijk gewoon een hoop pinda’s die lang in de blender hebben gezeten, zonder toevoegingen.

Als je zelf nog een product hebt gevonden, kun je het ons laten weten in de reacties zodat we een langere lijst van palmolievrije producten kunnen samenstellen!

Geschreven door Sam Wachtmeester

 

Geschreven door Eveline Boonstra

Dit bericht was geplaatst in Blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *