Videos

The Worker Can Wait

Tijdens het Movies that Matter Festival (24–31 maart) werd de reportage ‘The Worker can wait’ vertoond. Hierin bezoekt de (toen) 19-jarige Margo Kosters uit Hengelo een aantal kledingfabrieken in Cambodja. Ze spreekt met werknemers in de kledingindustrie, vakbondsmensen en fabriekseigenaars. ‘The Worker can wait’ geeft een indrukwekkend kijkje in het leven en werk van werknemers in de kledingsector. Na de vertoning vindt er een publieksdebat plaats met onder andere Christiaan Rebergen (Millenniumdoelen Ambassadeur) en Jaap Smit (voorzitter CNV) over ontwikkelingssamenwerking en de rol van vakbonden en bedrijfsleven. Lokaalmondiaal maakte deze reportage in opdracht van CNV Internationaal.

The Dark Side of Chocolate

‘The Dark Side of Chocolate’ is een documentaire over de aanhoudende beschuldigingen van de handel van kinderen en kinderarbeid in de internationale chocolade-industrie. Terwijl wij genieten van de zoete smaak van chocolade is de realiteit opvallend verschillend voor Afrikaanse kinderen. Met verborgen camera’s in cacaoplantages in Ivoorkust trachten de filmmakers deze realiteit aan het licht te brengen.(Bron: Moviemeter)

Bekijk hier de gehele documentaire “The Dark Side of Chocolate”

Succes van Apple heeft een keerzijde

Het merk Apple is een van de grootste en meest succesvolle van deze tijd, het wordt letterlijk aanbeden. Helaas kent haar succes een keerzijde.

Waar Apple-kopers juichend worden binnengehaald bij de eerste Apple Store in Nederland, werken Chinezen zich letterlijk dood in de fabrieken van Foxconn. Het loon is laag en arbeidsomstandigheden slecht, terwijl de arbeidskosten nog geen 5 procent uitmaken van de totale productiekosten en op jouw MacBook, Ipod, Iphone en Ipad dikke winst wordt gemaakt. Kortom, een nadenkertje voordat je meegaat in de volgende hype van een elektronicagigant.

sitestat

Bron: EenVandaag
Verslag: Erik van Prooijen Verslag: Sebastiaan Knoops Redactie: Joost Blokzijl

Bekijk hier een aansluitend indringende reportage over het werken bij Apple’s fabriek Foxconn in China (15 min.).