Young & Fair

Jongerenplatform Young & Fair is ontstaan vanuit het Young & Fair festival dat van 2009 tot 2011 jaarlijks werd georganiseerd om jongeren die geïnteresseerd zijn in eerlijke handel bij elkaar te brengen. Tijdens de editie van 2011 ontstond het idee om een onafhankelijk platform op te richten dat het concept ‘fair trade’ meer onder de aandacht van jongeren brengt en voor deze doelgroep activiteiten organiseert.

Visie
Stichting Young & Fair gelooft in een wereld waarin mensenrechten worden gerespecteerd en werknemers een leefbaar loon[d1] krijgen. Hierbij moeten alle actoren in de keten (van producent van grondstoffen tot aan de consument) een eerlijke kans krijgen om een duurzaam bestaan op te bouwen.

Eerlijke handel [d2] draagt tevens direct bij aan het behalen van de millenniumdoelstellingen en in het bijzonder millenniumdoelstelling acht[d3] , deze richt zich op ‘de manier waarop de rijke landen ontwikkelingslanden kunnen helpen met het behalen van de andere millenniumdoelen’

Wat we doen
Onze organisatie biedt een platform voor én door jongeren tussen de 16 en 30 jaar en streeft ernaar om kennis over eerlijke handel te vergroten en hiermee de markt voor Fairtrade producten te verruimen. Dit doen wij door educatieve activiteiten te organiseren zoals lezingen en debatten over het onderwerp. Zo hopen we meer draagvlak én daadkracht te creëren voor een eerlijkere toekomst.

Young & Fair is een jonge organisatie waar veel gebeurt. Wij organiseren diverse activiteiten, van een filmavond tot lezingen en debatten over eerlijke handel. Door jongeren in Nederland samen te brengen vergroten wij het bewustzijn over eerlijke handel en willen wij onze ‘leden’ een fijne tijd laten beleven bij onze stichting.

Doe mee
Via onze website blijf je niet alleen up-to-date van onze aanstaande activiteiten, maar lees je tevens het laatste fair trade nieuws en interessante blogs van onze (gast)redacteuren. Ook kun je je abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief. Volg ons daarnaast op sociale media als TwitterFacebook en LinkedIn of word zelfs actief lid. Zo organiseren we regelmatig lezingen, debatten of thema-avonden waar je van harte welkom bent!

Heb jij een leuk idee? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of Facebook.

Zou je willen meewerken aan een van onze activiteiten? Geef je op als vrijwilliger middels ons inschrijfformulier. Je kunt ook lid worden van een werkgroep. Of zie jij de rol van bestuurslid wel zitten? Het kan allemaal. We zitten altijd te springen om vrijwilligers die ons jonge en enthousiaste team versterken. Kijk voor meer informatie bij onze vacatures.


Voetnoten:
[d1]‘’Een loon dat voldoende is om te kunnen beantwoorden aan de basisbehoeften van een gezin van gemiddelde grootte in een bepaalde economie.’’ (International Labour Organization)

 [d2]‘’Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers – especially in the South.” (World Fair Trade Organization)

 [d3]‘’Het achtste millenniumdoel gaat over de manier waarop de rijke landen ontwikkelingslanden kunnen helpen met het behalen van de andere millenniumdoelen.’’ (NCDO).